21 травня 2024 року, у другий робочий день свого візиту до Бразилії, делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) провела в м. Курітіба низку зустрічей з представниками влади та релігійними діячами з різних церков штату Парана. Зранку делегація ВРЦіРО зустрілася з віце-губернатором штату Парана Дарсі Піана.

Представники українських церков розповіли віце-губернатору про те, що зазнає Україна й український народ у звʼязку з російською агресією, та про злочини Росії проти цивільного населення, про руйнування цивільної інфраструктури України й подякували уряду штату за прийом українських біженців. Делегація ВРЦіРО попросила пана Дарсі Піана поінформувати Президента Бразилії про зустріч з делегацією ВРЦіРО та питання, що були порушені під час неї.

Учасники делегації представили віце-губернатору доповідь «Вплив російського вторгнення на релігійні громади в Україні» та розповіли про конкретні випадки релігійних переслідувань, зокрема ті, що пов’язані зі священниками УГКЦ, о. Івана Левицького та о. Богдана Гелету, які понад півтора року знаходяться в увʼязненні. На згадку про зустріч представники української сторони подарували віце-губернатору Дарсі Піана картину, що відображає Ісуса Христа, Який молиться за збереження людського життя (картина виготовлена з дощок ящику з-під зброї, який привезли з м. Бахмута Донецької області), та український прапор, підписаний українськими дітьми, яких повернули з російського полону. У зустрічі взяла участь депутат Законодавчої Асамблеї штату Парана Марсія Гацуляк.

У першій половині дня делегація Ради Церков у приміщенні Першої баптистської церкви м. Курітіба (церква налічує понад 20 тисяч членів) зустрілася з представниками різних християнських церков. Українські священнослужителі представили бразильським одновірцям відеоролики, які показують страждання українського народу від російської агресії та свідчать про злочини Росії, що стосуються представників релігійної сфери України. Представники ВРЦіРО розповіли про російські бомбардування і ракетні обстріли цивільного населення та інфраструктури й закликали бразильські церкви до молитви за справедливий мир для України.

Заступник голови Всеукраїнського Союзу Церков ЄХБ, пастор Ігор Бандура, у своєму виступі зазначив: «Бразильці моляться так само пристрасно, як і вболівають за футбол. У служінні іншим молитвою – вони щедрі, гарячі й жертовні повною мірою. Уже перші зустрічі й богослужіння делегації Ради Церков показали, що євангельська Бразилія, поза будь-яким сумнівом, на боці України. Водночас відчувається брак поінформованості через створену медіа спотворену «картинку» ситуації в Україні. Візит ВРЦіРО сприяв отриманню бразильськими церквами правдивої інформації, щоб вони мали змогу усвідомлено підтримувати Україну молитвами». Захід у баптистській церкві завершився молитвою представників бразильських церков за українську делегацію та Україну.

У другій половині дня делегація ВРЦіРО зустрілася з Президентом Законодавчої Асамблеї штату Парана Адемаром Трайяно і висловила подяку за прийом українських біженців, а також за те, що український прапор разом з прапорами Бразилії і штату Парана майорів перед будівлею Асамблеї штату понад рік. Представники українських церков звернулися до пана Адемара Трайяно з проханням надіслати лист від Законодавчої Асамблеї штату до Президента Бразилії Луїса Ігнасіу Лула да Сілва з проханням розглянути можливість участі у саміті миру, який відбудеться у червні цього року у Швейцарії.

Після зустрічі з Президентом Асамблеї делегацію ВРЦіРО запросили на пленарне засідання Законодавчої Асамблеї штату Парана. Депутат Асамблеї Марсіа Гацуляк запропонувала депутатам Асамблеї направити лист до Президента Бразилії щодо участі в саміті миру. Представник Головуючого у ВРЦіРО, пастор Анатолій Райчинець, у виступі на пленарному засіданні Асамблеї штату зазначив:

Український мужній народ бореться за своє право на існування вже два роки і три місяці з моменту повномасштабного вторгнення. Ми щодня платимо дуже високу ціну в цій боротьбі, бо стоїмо проти величезної сили. Ворог діє як підступний терорист. Тому ми потребуємо підтримки народу Бразилії, щоб якомога швидше перемогти зло, що є загрозою для всього людства

Від імені делегації Ради Церков А. Райчинець подарував Законодавчій Асамблеї штату Парана український прапор, підписаний українськими дітьми.

За результатами обговорення Асамблея штату підтримала ініціативу щодо направлення листа від Асамблеї до Президента Бразилії Луїса Ігнасіу Лула да Сілва щодо участі Бразилії в червневому саміті миру.

Наприкінці свого перебування у м. Курітіба делегація ВРЦіРО відвідала регіональний офіс Бразильського Біблійного товариства (ББТ), де мала можливість ознайомитися з роботою офісу на регіональному рівні та звершити спільні молитви зі своїми бразильськими колегами за Україну та Бразилію. А ввечері 21 травня 2024 року делегація Ради Церков прибула в м. Ріо-де-Жанейро.

Нагадаємо, що візит делегації ВРЦіРО в Бразилію відбувається за сприяння Бразильського Біблійного Товариства.