23 травня 2024 року делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) провела зустрічі у м. Бразиліа з представниками християнських церков, уряду та парламенту Бразилії.

Вранці представники ВРЦіРО взяли участь в заході «Церкви моляться за справедливість і мир», який був організований регіональним офісом Бразильського Біблійного товариства (ББТ). В цьому заході взяли участь представники багатьох християнських церков столиці Бразилії. 

Українські священнослужителі показали відеоматеріали та розповіли бразильським колегам про російську військову агресію проти України, про бомбардування і ракетні обстріли українських міст російськими військовими, про вбивства мирних людей й руйнування цивільної інфраструктури, про релігійні переслідування на тимчасово окупованих територіях України та закликали служителів бразильських церков робити все можливе, щоб зупинити російську агресію та молитися за справедливий мир для України. 

Зокрема, Заступник голови Всеукраїнського Союзу церков ЄХБ, пастор Ігор Бандура у своєму виступі зазначив, що:

«Ми бачимо очевидний розрив між сприйняттям мільйонів бразильських християн та поточною політичною позицією стосовно України. З одного боку, – щира підтримка, гарячі молитви і готовність допомагати. З іншого, – обережні дипломатичні висловлювання і брак розуміння. З церковної сторони, ми прагнемо розширювати співпрацю з церквами Бразилії і мобілізувати величезну духовну потугу на підтримку України, яка обов’язково проявиться в політичних діях на підтримку України». 

Наприкінці заходу пастора і служителі бразильських церков помолилися за Україну і за встановлення справедливого миру на українській землі, за українські церкви й делегацію ВРЦіРО.

Після заходу в Біблійному товаристві, делегація ВРЦіРО зустрілася з Генеральним директором з питань Європи Міністерства закордонних справ Бразилії Флавіо Голдманом. Українські релігійні діячі засвідчили про жахливу війну, яку розв’язала росія проти України, про злочини проти людяності, передали генеральному директору доповідь «Вплив російського вторгнення на релігійні громади в Україні» та зазначили про важливість участі Бразилії на високому рівні в Глобальному саміті миру, який відбудеться у Швейцарії.

Флавіо Голдман подякував делегації ВРЦіРО за візит і за те, що мав можливість почути про ситуацію в Україні від очевидців. Він зазначив, що Україна може розраховувати на підтримку Бразилії в гуманітарній сфері.

«Запрошуємо Вас з групою сміливих дипломатів до України, побачити на власні очі жахіття війни, терору який чинить російська армія, почути голоси людей у яких ворог вкрав життя, вбивши дорогих їхньому серцю. Зустрітися з мужнім українським народом, який самовіддано бореться за свою свободу і право жити у вільній демократичній країні. Це допоможе нам з вами мати глибше розуміння і усвідомлення, яку небезпеку несе російська загарбницька війна не лише Україні, а й усьому світу» – про це у своєму виступі від імені делегації сказав заступник генерального секретаря УБТ, пастор Анатолій Райчинець.

В другій половині дня українська делегація в будівлі Національного Конгресу Бразилії (парламент) зустрілася з Першим віце-президентом Комісії у закордонних справах та з питань національної безпеки Палати депутатів, конгресменом Генералом Жирау. Представники ВРЦіРО розповіли конгресмену про свій візит до Бразилії, про зустрічі, які вони мали в різних містах з служителями бразильських церков, про російську агресію проти України, запросили Генерала Жирау з групою бразильських парламентарів відвідати Україну та закликали його докласти зусиль, щоб Бразилія прийняла участь в Глобальному саміті миру на належному рівні.

Генеральний секретар УБТ, єпископ Олександр Бабійчук звернувся до конгресмена і сказав наступне:

«Ми звертались до церков Бразилії про молитовну підтримку. А до Вас ми звертаємося із проханням стати мужньо на захист прав людей обирати жити у вільній країні. Нас вбивають тому що ми українці і тому що не хочемо назад в радянський союз. Бог дав Вам цю позицію і відповідальність заохочувати до добра і карати зло. Підніміть Ваш голос проти зла, яке залізло в суверенну Україну, руйнує її вбиваючи тисячі людей». 

Генерал Жирау сказав, що буде звертатися до Президента Бразилії з приводу участі Глобальному саміті та пообіцяв ініціювати візит в Україну групи бразильських парламентарів ближчим часом.

В кінці робочого дня делегація ВРЦіРО в приміщенні Сенату Бразилії зустрілася з радниками сенатора Флавіо Арнса, який є головою міжпарламентської групи дружби з Україною. Сам сенатор в цей час перебував в бразильському штаті Ріо-Гранде де Сул, де сталася надзвичайна ситуація у зв’язку з сильною повінню, яка забрала життя багатьох людей і спричинила масштабні руйнування. 

В кафедральному соборі РКЦ м. Бразиліа відбулася літургія щодо молитви за жертви повені в Бразилії, на якій Заступник Державного секретаря Ватикану, архієпископ  Едгар Пенья Парра закликав молитися за «мученицьку Україну». В заході, крім бразильських католицьких ієрархів і дипломатів, взяв участь єпископ РКЦ Олександр Язловецький.

В зустрічах делегації ВРЦіРО у м. Бразиліа взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол України в Бразилії Андрій Мельник

Вечором 23 травня українська делегація повернулася в м. Сан-Паулу. 

Бразиліа стала четвертим містом, яке відвідала делегація Ради Церков в рамках адвокаційного візиту до Бразилії. Раніше представники ВРЦіРО відвідали Сан-Паулу (20 травня), Курітіба (21 травня) і Ріо-де-Жанейро (22 травня).